Se og bli sett!

Lagt ut av

Sola skinner, badetemperaturene stiger og vi konsumerer en usunn mengde iskrem og utepils over hele landet. Ja.. eller, her i nord pissregner det som aldri før. Gradestokken når såvidt under 10 tallet og snøen, ja den ligger enda uvanlig langt nedover fjellsidene. Kalenderen viser iallefall at det er 25. juni, selv om det ikke er mye som vitner om akkurat det utenfor husveggene. 25. juni ja.. det vil si at nedtellinga til elgjakta har begynt. Kun tre små måneder igjen. Jeg kjenner iallefall forventningen sitre i magen når jeg tenker på det.

Mange av oss har skutt opp allerede, og tenker kanskje på at vi burde begrense iskrem -og utepils inntaket betydelig, slik at det ikke skal bli SÅ tungt å gå i fjellet til høsten.

Noen av oss har også begynt å handle inn til elgjakta. Det blir investert i ny kikkert, fordi jaktkameraten så all elgen i fjor, mens alt du så var dugg. Jaktklærne har på mystisk vis krympa i skapet (må være fordi det regna så mye under elgjakta i fjor), eller kanskje har du bare lyst på noen nye og skyldbetynget krysser fingrene bak ryggen din mens du proklamerer til din ektefelle at de gamle ikke passer lengre. Kanskje er du ny jeger, og dette er din aller første jakt. Du kjenner på spente sommerfugler i magen, forventning og kanskje har du litt vondt i bankkortet fordi alt utstyret en jeger trenger, koster skjorta og enda litt mer.

De senere årene har mange av oss jegere byttet ut grønne og brune jaktdresser til fordel for kamuflasje klær. Dette gir oss en klar fordel under jakta av noe vilt. Samtidig kan det være en ulempe, fordi vi ikke blir sett av de andre jegerne.

Like viktig som at du har en god kikkert slik at du kan se viltet – er det å selv bli sett. Ikke av viltet selvsagt, men av jaktkameratene dine. Det handler om sikkerhet. Både for deg selv, men også for jaktkompisen din. Like sikkert som at elgjakta starter hver høst, så kommer også nyheter om skudd som har havnet på «avveie».

Screenshot_20170623-204816
Et kjapt søk på google illustrerer viktigheten av å bli sett.

Vi kan diskutere i en evighet om at jegere burde hatt mer skytetrening, og at fokuset på sikkerhet burde stå høyere på agendaen når elgjakta starter, enn hvor hver enkelt jeger skal sitte på post. Et skudd på avveie er uten tvil katastrofalt, ikke bare for den som blir truffet. Det er katastrofalt for jegeren som skjøt, det er katastrofalt for familie og venner rundt begge parter, og for hele jaktlaget. Når skuddet har gått av er det for sent å angre eller ta forholdsregler. Det er noe som heter at det er for sent å snyte seg når nesa er borte.

Vi har et ansvar ovenfor oss selv og våre jaktkamerater om å sørge for å bli sett ved å bruke klær med signalfarger. Det vanlige i vårt jaktlag har vært å bruke orange eller rød caps. Noen jaktlag bruker også orange vester.

I jungelen av jaktutstyr har Vorn Equipment allerede gjort seg gjeldende med sine geniale riflesekker med Quick Rifle Release. Sekkene er kjent for å være behagelig å bære og smarte i sine løsninger. Vorn har absolutt tenkt på sikkerhet når de designet sekken. Både for jegeren selv, men også for at optikken skal være trygt beskyttet og at rifla som du brukte en hel månedslønn på, ikke skal bli oppskrapet. I år har Vorn dratt strikken enda litt lengre og tenkt mer på sikkerhet. Dem har lansert en sekk som jeg vil dra så langt som å kalle for en billig forsikring for jegeren.

Sekken er den velkjente modellen Lynx, som nå er lansert i Realtree camo, i fargen Orange Blaze. Vorn har nok tenkt at en jaktulykke er en for mange når dem lanserte denne sekken, og det er jeg enig i! Viktigheten av å bli sett av dine jaktkamerater er udiskuterbar og et ansvar alle vi som jakter har både ovenfor en selv, men også ovenfor jaktlaget.

IMG_5302
Vær tidlig ute og tenk sikkerhet når du investerer for elgjakta. I mellomtiden kan vi bare nyte en ekstra utepils eller tre og telle ned dager til høstens vakreste eventyr.IMG_5398

Sekken har som før en kapasitet på 12 liter i tillegg til våpenrommet og nettinglommen, og kan utvides til 20 liter med glidelåsen på sidene av sekken. Vekten ligger på 2 kilo. Sekken i fargen Orange Blaze er opprinnelig designet med tanke på hundeførere, men burde etter min oppfatning vurderes av enhver sikkerhetsbevisst jeger. Den er kun tilgjengelig fra tre butikker i Norge og har blitt produsert i et begrenset opplag, så her gjelder det å være tidlig ute for å sikre seg sekken.

Sekken kan bestilles fra følgende tre butikker i Norge:

Andresens Vaapenforretning

Lyngdal Jakt og Fiskesenter

Våpenloftet

IMG_5377
Lynx kan utvides til 20 liter- noe som rommer alt du trenger for en dagstur, dette er følgende jeg fikk plass til i sekken: Ullgenser, Strikket sitteunderlag, Fjellduk, Jetboil, gassbeholder, 2 måltider Real Turmat, 2 Real on the go, kniv, kokse, hodelykt, tau, stormligher, Swarovski kikkert og Garmin Gps (kan henges på sekken).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s