Hvorfor jakter du?

Lagt ut av

Dette er et spørsmål jeg har fått så mange ganger at jeg har mistet tellinga. Noen ganger er spørsmålet stilt ut ifra nysgjerrighet, andre ganger har spørsmålet en litt mer fiendtlig tone.

Stiller du meg spørsmålet om hvorfor jeg jakter ut ifra oppriktig nysgjerrighet, så har jeg ingen problemer med å svare deg på en ok måte. Er du derimot en ihuga jaktmotstander som mener at jakt er en blod sport utført av ondskapsfulle mennesker så må du bare påregne en viss fiendtlig innstilling i retur.

Til alle ihuga jaktmotstandere, så har jeg bare en ting å si; Om jeg hadde fått en krone for hvert et menneske som deg, som uten blygsel proklamerer at vi jegere er blodtørstige uhyrer uten menneskelige følelser, mens du samtidig eier et belte eller en fancy håndveske i lær – ja da ville jeg nok vært minst like rik som Donald Trump. Hadde jeg vært så rik, så skulle jeg også stilt som president. Hjelpes…det må da vel være en minst like skummel tanke som at gamle Donald med hentesveisen skulle bli president?! Men nok om Donald og mitt imaginære presidentkandidatur, nå var det ikke det jeg skulle skrive om.

Jakt er et kontroversielt tema i dagens samfunn, det har jeg forståelse for. Temaet jakt blir nok også bare mer og mer kontroversielt i takt med at samfunnet utvikler seg.

Går vi langt tilbake i tid, så var jakt i kombinasjon med fiske vårt viktigste næringsgrunnlag. Vi måtte jakte for å overleve.

Jeg skjønner at det ikke er slik i dagens moderne samfunn. Vi trenger ikke å jakte for å overleve. Vi kan jo tross alt bare gå på Rema eller Coopen på hjørnet og kjøpe vakuumpakket kjøttdeig, ikke noe stress det liksom.

Men allikevel er det mange av oss som er lidenskapelige jegere, og det finnes mange grunner til det.

Du kan gjerne si at jeg ikke trenger å jakte for å overleve, det er jeg enig med deg i, men samtidig er viltkjøtt noe av det beste jeg kan få. Jeg spiser også viltkjøtt med en bedre samvittighet enn noe annet kjøtt, dette siden jeg vet at dyrene har hatt gode levevilkår frem til sin siste dag og sist men ikke minst; jeg vet at kjøttet er rent og av beste kvalitet.

img_20161013_194616.jpg
Et mye bedre alternativ en vakuumpakket kjøttdeig.

Jeg er langt i fra et blodtørstig uhyre som går på fjellet med kun et mål for øye- å drepe alt jeg ser. Jeg har hodet med meg når jeg jakter, og jeg tenker fremover på de kommende jaktår. Å skyte ned en hel rypebestand for eksempel blir som å pisse i buksa i minusgrader, det føles fint der og da – men det straffer seg i ettertid. Både jeg og andre jegere har fokus på å forvalte viltbestander på best mulig måte. Jeg skal innrømme at ikke alle jegere har dette fokuset, men alle gode jegere har det.

En god jeger er den beste viltforvalteren som finnes etter min mening. En god jeger gjør det han eller hun kan for å sørge for å holde viltbestander på et bærekraftig nivå. En god jeger avstår fra å skyte et dyr som ved å skyte det kan gi negative konsekvenser for bestanden.

Selv om jeg i mange tilfeller avstår fra å skyte et vilt fordi det ikke ville være hensiktsmessig å skyte det, så skal jeg samtidig ikke ta på meg en glorie å si at jeg bare går tur med børsa for å lufte den. Børsa er ikke en hund som trenger lufting, det er ikke slik at den kjeder seg i våpenskapet, så når jeg tar den med meg ut på fjellet så har jeg en helt klar hensikt med det. Mitt mål når jeg går ut er å finne et dyr det vil være hensiktsmessig å skyte og deretter skape en mulighet til en fin skuddsjanse der det er minimal sjanse for skadeskudd.

27.jpg
Ja jeg dreper, det høres kaldt og fryktelig ut. Men en jeger dreper, sånn er det. Det finnes ingen pen og pyntelig måte å pakke inn det faktumet på. Foto av http://www.paceproductionsuk.com

Samtidig er ikke en jaktdag mislykket i min bok om jeg ikke får felt et vilt. Det er langt i fra alle jaktturene som ender med kjøtt i fryseren, men det gjør ikke gleden av å være på jakt noe mindre av den grunn. Det finnes mange andre sider av det å være på jakt som er minst like betydningsfullt som selve fellinga.

Når jeg er på jaktturer eller fisketurer for den saks skyld, så er alt av hverdagens stress og mas som forduftet som dugg for solen og jeg bare nyter det å eksistere i nuet.

Jeg elsker utfordringene ved å jakte, jeg elsker slitet og jeg finner noe utrolig tiltalende ved ensomheten som kun finnes inne på fjellet med milevis av skog og vidder mellom meg og andre mennesker. Dette gjør meg kanskje rar, men det er greit for meg.

Selv de dagene på jakt der jeg ikke får felt et vilt, så er det så mange andre faktorer som utgjør at hver eneste dag jeg har på fjellet blir så bra.

De små tingene får en utrolig stor betydning, slik som hvordan lyset trenger seg inn mellom tretoppene, fargeendringer på løvet, gleden av å stirre inn i flammene når du har laget et bål, steggens kakling i fjellsida. Dette og så uendelig mye mer gjør jakten så betydningsfull for meg.

Det finnes utallige selvhjelpsbøker å få kjøpt, og de selges i tonnevis. Vi mennesker er hele tiden på søken etter noe. Dette ”noe” er ofte den såkalte lykken, vi ønsker å finne lykken i livet og være lykkelige – hva nå enn det innebærer.

Jeg har vært en av de heldige, jeg har så absolutt funnet min lykke i livet.

Denne lykken fant jeg på fjellet. Den gleden jeg får av å jakte kan ikke sammenlignes med noe annet i livet. Den er altoppslukende.

Er du jeger og leser dette, så tror jeg nok at du vil kjenne deg igjen i det jeg skriver. Er du ikke jeger så håper jeg du finner noe som gjør deg lykkelig, selv om det ikke nødvendigvis er jakt.

Å finne noe som gjør at du virkelig nyter livet er ikke alle forunt dessverre, så det at jeg har funnet noe jeg elsker av hele mitt hjerte gjør meg utrolig takknemlig.

For meg er jakten og det å være på fjellet selve symbolet på å være lykkelig, og det kan ingen jaktmotstander ta i fra meg.

img_20160905_180744.jpg
Jaktlykke

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s