Hatet mot jakten på Mikkel Rev

Lagt ut av

Jakt er på mange måter en kontroversiell hobby, elsket av veldig mange og kanskje forhatt av enda flere. Å være jeger innebærer derfor ofte å måtte forsvare jakten, om man velger være synlig i sosiale media.

Jeg må innrømme at jeg ikke hadde tenkt spesielt over hvordan et bilde av et dødt dyr ville bli oppfattet av mennesker som ikke jakter, før jeg begynte å lese kommentarfelter under bilder lagt ut på Instagram.

Revejakten er et spesielt hett tema på sosiale medier for tiden, og er man så uheldig å legge ut bilder av en felt rev så må man bare forberede seg på skittkasting og trusler. Man kan regne med å bli stemplet som ondskapsfull og få drapstrusler fra mennesker som sitter trygt bak en mobil eller en dataskjerm og sender ut hat.

Jeg forstår at kanskje ikke alle synes jakt er greit, vi er alle forskjellige og har ulike syn på hvordan verden burde fungere og hva som er greit eller ikke greit. Jeg forstår også at jakt er kontroversielt og at enkelte er kritiske til hva vi gjør, og det er for så vidt helt greit.

Men noe jeg IKKE synes er greit er graden av alvorligheten over hetsen enkelte jegere får fra jaktmotstandere.

Eksempelet jeg snakker om her er en ung jente som hadde lagt ut et bilde av reven hun hadde skutt på Instagram.

Kommentarene hun fikk under bildet sjokkerte meg, hun fikk beskjed om at hun burde blitt skutt på samme måte som reven, hun fikk kommentarer om at hun så ut som et grisetryne og burde blitt slaktet og ja.. enda verre kommentarer.

Jeg kikket på profilene til de som hadde skrevet trusler og stygge kommentarer, og det sjokkerte meg at mange var voksne mennesker – mennesker som var gamle nok til å være moren eller faren til denne jenta. Mennesker som burde vite bedre enn å slenge ut trusler til en ung jente.

20160811_122928.png20160811_123319.png

Disse menneskene følte altså at det var på sin plass å true jenta på livet, av den enkle grunn at hun har skutt en rev og lagt ut et bilde av det.

Dette er bare et av mange triste eksempler på hvor alvorlig truslene kan bli på nett. Det finnes også mange flere eksempler som er enda styggere, der jegere har opplevd å få trusselbrev sendt hjem eller festet på frontruta på bilen.

På den ene siden så skjønner jeg at bilder av døde dyr kan vekke følelser i mennesker, og at det alltid vil være en konflikt mellom jegere og jaktmotstandere. Men på den andre siden så må det være grenser for hvordan vi uttrykker følelsene våre på nett.

Selv om verden er stor, så gjør sosiale medier sitt til å gjøre verden mindre. Men her må vi prøve å sameksistere på en god måte – også i sosiale medier. Når det går så langt som at unge jegere får drapstrusler på nettet, så synes jeg det er sjokkerende og trist. Noe av kritikken får vi også ta på vår egen kappe, som jegere må vi ha forståelse for at ikke alle liker det vi gjør, så derfor burde vi kanskje bli flinkere til å informere om grunnene bak det vi gjør. Men på den andre siden skal vi ikke godta å få slike trusler og hets.

Vi jakter ikke rev fordi vi er blodtørstige og ønsker å skyte alt som rører seg. Det ligger mange grunner bak å felle en rev. En av grunnene for at jakten på rev er viktig, er for å ivareta gode bestander på matkildene til reven. Enkelte av favorittene på menyen til reven er på rødlista over nær truete dyrearter.

Mikkel Rev går nemlig ikke på McDonalds når han er sulten, han tar annet småvilt. McRype er en av favorittene akkompagnert av McHareunge til dessert. Dette er noen av artene som har hatt en alvorlig bestandsnedgang de siste årene skal vi tro på statistikker.

Selv om matematikk ikke var mitt sterkeste fag på skolen, så klarer selv jeg det regnestykket. Mer rev er lik mindre annet småvilt. Det er ikke snakk om å utrydde revebestanden, men å holde den på et fornuftig nivå for å sikre bestanden til andre småviltarter.

En annen grunn er skabb. Når populasjonen av rev blir for stor, kan det utvikles epidemier av skabb. Dette dør reven sakte men sikkert av, på en mye mer trist måte enn ved et enkelt skudd. Reveskabben er en fryktelig, pinefull død. Skabb forårsakes av en midd som borer seg inn i huden til reven og legger egg. Eggene blir til små larver som etter hvert blir til midd. Da vil reven oppleve en intens kløe, miste pelsen på enkelte steder og huden blir betent og sår.

Helsetilstanden til reven blir verre og verre og den vil etter hvert få problemer med å skaffe seg mat. Etter noen måneder vil den dø av utmagring og infeksjon.

Jeg vet ikke med deg, men jeg tenker at det er bedre med ei kule som dødsårsak enn en sakte død som følge av skabb. Er du som leser uenig med meg så burde du ta et kjapt google-søk på reveskabb og se på bildene før du tar en bestemmelse. Jeg tenker ikke å poste slike bilder her, for det er ikke et hyggelig syn.

Det er også verdt å nevne at skabb kan smitte over på kjæledyrene vi har hjemme. Jeg opplevde at min jakthund fikk reveskabb da han var valp, han fikk heldigvis behandling for det og ble kvitt skabben før det ble for ille, men det var ikke godt for den lille hunden – ei heller for lommeboka mi. Jeg tror ingen hunde-eller katteeiere ønsker at våre kjære firbeinte skal få skabb. Av den enkle grunn tenker jeg at man burde prise seg lykkelig over at det finnes jegere som orker å jakte på et dyr som man ikke får på tallerkenen i form av et nydelig måltid etterpå.

Det er ikke enkelt å jakte rev, vi bruker både tid av fritiden vår og penger på dette for å sikre en sunn balanse i naturen og forhindre epidemier som følge av for tett populasjon. For en jeger så handler ikke jakten bare om selve skuddet, det er så uendelig mye mer bak. Er du usikre på grunnene så spør gjerne, før du sender trusler i øst og vest.

… Og helt til slutt, vanlig folkeskikk burde absolutt også gjelde på nett!img_7073.jpg

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s